Notícies

El Departament De l'Hospital General Universitari D'Elx Se Suma A la Celebració Del Dia Mundial De la Higiene De Mans

05/05/2023

El Departament De l'Hospital General Universitari D'Elx Se Suma A la Celebració Del Dia Mundial De l

  • Enguany la campanya porta per lema: "Accelerem l'acció entre tots"
  • Professionals del departament han informat el personal i persones usuàries de la importància d'un correcta higiene de mans i de com dur-la a terme

Elx (05-05-22). Per a commemorar hui 5 de maig Dia Mundial de la Higiene de Mans, des de la Unitat de Qualitat i Seguretat del Pacient del Departament de Salut de l'Hospital General Universitari d'Elx, en col·laboració amb professionals del Servei de Medicina Preventiva, s'han coordinat una sèrie d'accions entre les quals s'inclou una jornada participativa de portes obertes destinada al personal del centre i persones usuàries.

 

Informació i demostracions

Durant tot el matí, professionals del departament han habilitat taules informatives en el vestíbul de l'hospital, en el vestíbul de la 1a planta de l'edifici de consultes, i en tots els centres de salut per a informar el personal i persones usuàries de la importància de realitzar una adequada higiene de mans en qualsevol àmbit i de com dur-la a terme.

 

Per a això, s'han utilitzat llums especials i un producte fluorescent que mostra les deficiències habituals en la rentada de mans i que no veiem a simple vista.

 

En les taules informatives a més s'han realitzat enquestes i jocs i s'ha realitzat un mural amb les mans de tots aquells que han volgut participar.

 

mural con las manos pintadas

 

També s'han realitzat enquestes als pacients en cada planta d'hospitalització i als professionals se'ls han enviat enquestes més específiques per e-mail.

 

Des de Pediatria, els més xicotets han col·laborat dibuixant un mural amb les seues mans.

 

Així mateix, s'ha projectat un vídeo demostratiu de com fer la tècnica correcta en diferents punts de l'hospital.

 

Campanya en xarxes socials

Enguany com a novetat, diferents professionals han col·laborat en l'enregistrament d'un vídeo on escenifiquen la rentada de mans i conviden que tothom s'unisca. Aquesta campanya s'ha traslladat a les xarxes socials del departament, en Youtube https://www.youtube.com/watch?v=7ktlaey7fxi i en twitter, on s'ha convidat a les persones usuàries a participar enviant fotos de les seues mans amb l'etiqueta #teunes

 

mesa informativa en la UIAE

 

Aquest mateix missatge apareix en la cartelleria dissenyada per a tal fi.

 

Programa d'Higiene de Mans a l'hospital

Com és ben conegut, i més des de la pandèmia per COVID-19, la correcta higiene de les mans és una de les mesures més senzilles i efectives per a millorar la seguretat dels pacients atesos en centres sanitaris, per la seua demostrada capacitat per a disminuir la transmissió creuada d'infeccions entre el personal sanitari i els pacients.

 

usuario escogiendo gel

 

En aquest sentit, la introducció de l'ús de solucions hidroalcohòliques (SHA) ha suposat, per la seua eficàcia i bona tolerància demostrades, una excel·lent eina de millora per a la higiene de les mans, sent avalada, des de fa anys per l'OMS, el Ministeri de Sanitat i la pròpia Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

 

profesionales participando en la campaña en la UIAE

 

L'Hospital General Universitari d'Elx va ser un dels primers de la Comunitat Valenciana (any 2005) a adherir-se al Programa d'Higiene de les Mans amb solucions hidroalcohòliques (SHA), recomanat per l'OMS per a tots els països desenvolupats.

 

El Dr. Juan Francisco Navarro, Cap de Secció de Medicina Preventiva, explica que "a més de facilitar petacas de SHA perquè les porte el personal en la butxaca de l'uniforme, s'està prioritzant en el Departament de Salut la instal·lació dels gels en els anomenats punts d'ús de SHA, situant-se aquests dosificadors el més pròxims possible a la capçalera del pacient".

 

profesional pintando el mural

 

En els últims anys, l'hospital ha intensificat els seus esforços per a acostar-se als estàndards més avançats de consum de SHA i d'adequació de la rentada de mans als denominats "5 moments de l'OMS".

 

máquina ultravioleta  

 

Aquests 5 moments són: abans de tocar al pacient, abans de fer una tasca neta/asèptica, després del risc d'exposició a líquids corporals, després de tocar al pacient i després del contacte amb l'entorn del pacient.

Compartir

Galeria d'imatges