L'Hospital General Universitari D'Elx Posa En Marxa Una Tècnica Pionera Per A Tractar La Paret Abdominal Complexa
07/07/2023
- Es tracta de la tècnica de "Albanese" i la setmana passada va tindre lloc un curs impartit per un cirurgià expert argentí per a formar a professionals de l'hospital i d'altres centres de la província
- Gràcies a aquesta tècnica, es recupera la biomecànica i el moviment de la paret abdominal, i amb això es millora la qualitat de vida dels pacients
Elx (07.07.23) L'Hospital General Universitari d'Elx ha posat en marxa una tècnica per a tractar la paret abdominal complexa. Es tracta de la tècnica de "Albanese" i el centre il·licità és pioner a la província d'Alacant a instaurar-la i un dels centres pioners a nivell nacional.
Amb l'objectiu de posar en marxa la tècnica i formar als professionals, dijous passat va tindre lloc un curs que va comptar amb la presència del doctor Carlos Alberto Cano, de la Unitat de Parets Abdominals del Servei de Cirurgia General de l'Hospital Pablo Soria, de San Salvador de Jujuy, a l'Argentina, expert en la matèria.
El doctor Cano i el doctor Ferrer, juntament amb el seu equip, van dur a terme la tècnica en una pacient i els i les professionals van assistir en viu en quiròfan a la intervenció. Al curs, a més dels cirurgians del centre il·licità, van assistir cirurgians d'altres hospitals de la província.
Tècnica avantguardista
La tècnica d'Albanese és una tècnica avantguardista que s'utilitza en pacients amb eventracions o hèrnies incisionales complexes.
En aquest sentit el doctor Rafael Ferrer Riquelme, cap de la Unitat de Paret Abdominal, adscrita al Servei de Cirurgia General i Aparell Digestiu de l'Hospital General Universitari d'Elx (el Cap de Servei del qual és el doctor Antonio Arroyo Sebastián), explica que "una hèrnia és una fallada de la paret muscular abdominal, que provoca un orifici o defecte, pel qual salen les vísceres abdominals. Denominem hèrnia primària a la qual apareix sense que hi haja hagut cap antecedent quirúrgic. Però existeixen unes altres que apareixen després d'una intervenció, les quals es denominen eventracions o hèrnies incisionales".
"La tècnica d'Albanese està indicada per a pacients amb eventracions complexes, que són aquelles que tenen un defecte transversal de la paret abdominal de més de 10 cm o que ja han sigut operades diverses vegades sense resultats curatius efectius, o quan l'hèrnia és tan gran que part del contingut visceral abdominal sobreïx tant pel defecte de la paret que és impossible reduir-lo de nou dins de la cavitat abdominal sense crear una insuficiència respiratòria severa, que és el que es denomina: pèrdua de domicili", manté l'especialista.
Per a dur a terme aquesta nova tècnica, es realitza un Neumoperitoneo Preoperatori Progressiu, en el qual s'introdueix aire en l'abdomen del pacient durant aproximadament un mes abans de l'operació a través d'un catèter, que s'introdueix guiat per TAC pel Servei de Radiologia. Es poden arribar a introduir fins a 12-15 litres d'aire, a raó de 300 - 500 cm cúbics al dia. L'objectiu és augmentar la capacitat continent de la paret abdominal i millorar la funció respiratòria.
Es tracta d'una tècnica multidisciplinària en el qual intervenen els Serveis de Cirurgia General, Radiologia i Anestesiologia.
Desenvolupament de la tècnica quirúrgica
El doctor Ferrer explica que "en aquesta tècnica avantguardista es realitzen unes incisions de relaxació en la musculatura lateral de l'abdomen, dos a cada costat en els músculs oblics, i altres dos en els músculs rectes davanters. Aquestes incisions permeten separar els músculs i que es guanyen uns 20 cm de paret abdominal (10 cm en cada costat), mantenint al mateix temps la continència de la paret. Després es col·loquen tres malles, una central i dues als costats (una a cada costat)".
"No es tracta simplement de tapar "forats" amb malles, assegura l'especialista, qui descriu que "les malles reforcen la paret abdominal, però de manera inerta i rígida, de manera que solament amb elles es perd el dinamisme de la paret abdominal. Els pacients amb aquesta patologia pateixen d'una pèrdua de qualitat de vida per la patologia de la seua paret abdominal, que li generen problemes a nivell personal, social i laboral. Gràcies a aquesta tècnica, es recupera la biomecànica i el moviment de la paret abdominal, i per tant es millora la qualitat de vida dels pacients", ressalta Rafael Ferrer.
En un primer moment s'ha intervingut ja a una pacient amb èxit i els cirurgians il·licitans estimen que es podrien realitzar només a l'hospital il·licità 6 intervencions anuals. Però esperen que el número siga fins i tot major, ja que l'objectiu és que la Unitat de Paret Abdominal de l'Hospital General Universitari d'Elx es convertisca en unitat de referència per a aquesta tècnica a la província.