Slide Elx

NOTÍCIES

El departament de l'Hospital General d'Elx va atendre prop de 1.200 consultes de pacients amb diabetis en 2022

El departament de l'Hospital General d'Elx va atendre prop de 1.200 consultes de pacients amb diabetis en 2022

14/11/2023

El departament de l'Hospital General d'Elx va atendre prop de 1.200 consultes de pacients amb diabet

  • Professionals del departament van diagnosticar 371 casos nous de *pa-*cientes diabètics
  • L'hospital i els centres de salut han celebrat el dia mundial de l'ànec-*logía amb taules informatives, tallers i vídeos

Elx (14.11.23). El departament de salut de l'Hospital General Universitari d'Elx va atendre l'any passat prop de 1.200 consultes de pacients diabètics.


A més, es van diagnosticar un total de 371 casos nous de diabetis, però els especialistes asseguren que la xifra podria ser major perquè hi ha ciutadans que no saben que pateixen la malaltia.


Els professionals han donat a conéixer estes dades coincidint amb la celebra-*ción del dia mundial de la patologia, que té lloc cada 14 de novembre, i han aprofitat per a informar que “segons estudis nacionals s'estima que existeix un 4% de persones que desconeixen que són diabètiques i que sumades a aquelles que sí que coneixen la seua malaltia, donen com a resultat un 12% de *pobla-*ción espanyola amb esta patologia, la qual cosa suposa més de quatre milions de *per-*sonas a Espanya”.
En el cas del departament il·licità, les consultes d'infermeria de Endocrinología d'adults i d'infermeria de Diabetis de l'Hospital General *Universi-*tario d'Elx van registrar l'any 2022 un total de 1.176 visites de pacients diabètics. Del total de visites, 310 van correspondre a pacients nous. Dins d'estes dades també s'inclouen 419 visites de dones per diabetis gestacional, de les quals unes 94 van ser nous casos.


A estes dades cal sumar les 472 visites de xiquets amb diabetis que *atendie-rom els infermers de la unitat de Pediatria, dels quals 61 van ser nous *diagnóstics. 


La diabetis és una afecció crònica que es desencadena quan l'organisme perd la seua capacitat de produir suficient insulina o d'utilitzar-la amb eficàcia. La insulina és una hormona que es fabrica en el pàncrees i que permet que la glucosa dels aliments passe a les cèl·lules de l'organisme, on es converteix en energia perquè funcionen els músculs i els teixits. 

campanya al centre de l'AltetLes infermeres especialistes en diabetis del departament expliquen que “una persona amb diabetis no absorbeix la glucosa adequadament, de manera que esta queda circulant en la sang (*hiperglucemia) i danyant els teixits amb el pas del temps. Esta deterioració causa complicacions per a la salut potencialment letals que afecten els òrgans diana com són els renyons, els ulls, i el sistema circulatori “.

campanya a l'hosspitalTipus de Diabetis


Existeixen diversos tipus de diabetis, la diabetis tipus 1, causada per una reacció acte immune, en la qual el sistema de defenses de l'organisme ataca les cèl·lules productores d'insulina del pàncrees. Com a resultat, l'organisme deixa de produir la insulina que necessita.

campanya al centre del PlaEsta malaltia sol desenvolupar-se sobtadament i podrien presentar-se símptomes com: set anormal i sequedat de boca, micció freqüent, cansament extrem/falta d'energia, apetit constant, pèrdua de pes sobtada, lentitud en la curació de ferides, infeccions recurrents i visió borrosa.


Les persones amb esta forma de diabetis necessiten injeccions d'insulina diàriament amb la finalitat de controlar els seus nivells de glucosa en sang. 

campanya al centre de San FermínD'altra banda, la Diabetis tipus 2 és el tipus més comú de diabetis i suposa al voltant del 90% dels casos de diabetis en el món. En este cas l'organisme pot produir insulina però, o bé no és suficient, o l'organisme no respon als seus efectes, provocant una acumulació de glucosa en la sang. Les persones amb diabetis tipus 2 poden passar molt de temps sense saber-ho, pel fet que els símptomes podrien tardar anys a aparéixer o a reconéixer-se i en moltes ocasions se'ls diagnostica quan les complicacions es fan patents. 


Un altre tipus de diabetis és la diabetis gestacional que es dona quan una dona desenvolupa diabetis durant l'embaràs. Sol presentar-se en una etapa avançada de la gestació i sorgeix pel fet que l'organisme no pot produir ni utilitzar la insulina necessària. 


Campanya Cuidem la teua salut 


Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Diabetis, personal d'infermeria de l'edifici de consultes externes de l'hospital ha penjat pòsters informatius i habilitat estands en el vestíbul de l'edifici que romandran allí durant tota la setmana. 


A més, s'ha realitzat un vídeo d'educació per a la salut que ha sigut difós en les xarxes socials del departament per a facilitar l'accessibilitat a la ciutadania.


Per part seua, Infermeria dels centres de salut també ha celebrat el dia habilitant taules informatives per als ciutadans on s'ha explicat en què consisteix la malaltia, quins són els seus símptomes i tractament i com previndre-la. Així mateix, s'han realitzat tallers per als ciutadans sobre alimentació i hàbits de vida saludables.

Compartir

Galeria d'imatges

El departament de l'Hospital General d'Elx va atendre prop de 1.200 consultes de pacients amb diabetis en 2022