Infermeria de la Unitat d'Hospitalització a domicili de l'Hospital d'Elx investiga la fase de cicatrització de les ferides per a millorar el seu diagnòstic
Infermeria de la Unitat d'Hospitalització a domicili de l'Hospital d'Elx investiga la fase de cicatrització de les ferides per a millorar el seu diagnòstic
06/11/2023

- La unitat compte amb un grup investigador multidisciplinari conforma-do per 12 professionals
- La UHD fomenta així la seua faceta investigadora i innovadora a més de l'assistencial
Elx (03.11.23). L'equip investigador d'infermeria de la unitat d'Hospitalització a domicili de l'Hospital General Universitari d'Elx està desenvolupant un treball de recerca, dins de l'àrea d'innovació, l'objectiu de la qual és elaborar un dispositiu de diagnòstic in situ de les ferides per a millorar el seu diagnòstic i tractament.
Este projecte es realitza conjuntament amb la Càtedra de Química de la Universitat Politècnica de València i és gestionat per Polisabio.
El programa Polisabio té com a finalitat secundar i impulsar la realització d'accions preparatòries i projectes d'innovació en els quals participen de manera conjunta i coordinada professionals de la Universitat Politècnica de València i de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (*Fisabio).
L'origen d'esta investigació radica en un projecte anterior que ja va donar molt bons resultats a l'hora de determinar els paràmetres hematològics i bioquímicos que existien en els exsudats de les ferides dels pacients de la unitat, per a definir la fase de cicatrització de la ferida i així poder aplicar el millor tractament en cada fase.
Este treball va descobrir una sèrie d'indicadors que permeten als professionals diferenciar si la ferida està en una fase inflamatòria i proliferativa i per tant realitzar un millor diagnòstic i adequar millor el tractament.
La investigació va ser avalada per la revista especialitzada en ferides ‘Wounds-a *compendium of clinical research and practice’, editada a Pennsilvània (els Estats Units).
Ara els professionals van un pas més enllà i es troben investigant un mecanisme que detecte la fase de cicatrització de la ferida, agilitze el diagnòstic i millore el tractament.
Ferides i nutrició
Infermeria de la unitat d'Hospitalització a domicili de l'Hospital General Universitari d'Elx destaca així per la seua faceta investigadora i innovadora a més de l'assistencial.
En eixe sentit, la unitat compta amb un grup multidisciplinari compost per 12 integrants que té diversos projectes d'investigació en marxa. El grup va ser creat oficialment fa 4 anys i està liderat per l'infermer Salvador Cerveró.
El tema principal d'investigació d'este grup de professionals és ‘Ferides i nutrició’ i el seu objectiu és trobar millores en el diagnòstic i tractament dels pacients que es traduïsquen en un increment de la qualitat assistencial.
Entre els resultats més rellevants de l'equip destaca un altre estudi que avançava en el mateix tema centrat en el diagnòstic de les ferides i els resultats de les quals es van publicar en la revista europea ‘*ournal *of wound care’.
Salvador Cerveró explica que “l'any 2021 el grup va aconseguir de nou que Fisabio finançara un altre projecte on s'analitzaven els paràmetres lipídics (Colesterol Total, LDL, HDL i Triglicèrids) en sang i els relacionava amb les úlceres per pressió infectades. La hipòtesi del treball plantejava esbrinar què passa en les ferides si els nivells lipídics són massa baixos. Va ser molt encertada perquè es va poder contrastar i es va veure que el colesterol LDL (colesterol dolent) massa baix es relacionava amb les úlceres infectades. Aquests resultats es van publicar en la revista ‘Nure investigació’.
Precisament d'este treball va sorgir una nova idea que pel tema i l'enfocament representa un altre projecte d'investigació que s'està duent a terme actualment en l'àrea d'innovació.
Per part seua, la doctora Beatriz Massa, cap de la unitat d'Hospitalització a domicili de l'Hospital General d'Elx assegura que “volem agrair a dues infermeres referents en l'àrea d'investigació al nostre hospital que són les que han impulsat el desenvolupament d'estos grups. La primera que va iniciar aquesta marxa és Nuria Gregori i actualment és Esther Soler, la coordinadora de tota la investigació d'infermeria del departament. A més la direcció d'infermeria del departament sempre ens ha donat suport i ha valorat els nostres projectes, així com el grup de Fisabio”.