Slide Elx

NOTÍCIES

L'Hospital General d'Elx incorpora un equip d'última tecnologia que permet realitzar radioteràpia adaptativa en la Comunitat Valenciana

L'Hospital General d'Elx incorpora un equip d'última tecnologia que permet realitzar radioteràpia adaptativa en la Comunitat Valenciana

29/05/2024

L'Hospital General d'Elx incorpora un equip d'última tecnologia que permet realitzar radioteràpia ad

 

  • Es tracta de nou accelerador lineal que permet ajustar els tractaments en temps real, adaptant-los als canvis en l'anatomia del pacient
  • Abans que el pacient rep el tractament s'estudien les modificacions dels òrgans de risc i de l'àrea tumoral 

Elx. (27.05.24) L'Hospital General Universitari d'Elx és el primer hospital públic de la Comunitat Valenciana, i el sèptim a Espanya, a posar en marxa un equip d'última tecnologia que permet realitzar radioteràpia adaptativa.

Es tracta del nou accelerador lineal denominat Ethos que està valorat en 3’8 milions d'euros i que ha sigut adquirit a través del Plan d' Inversions en Equips d'Alta Tecnologia del Sistema Nacional de Salut (INVEAT).Per a albergar el nou accelerador, la Conselleria de Sanitat ha invertit aproximadament 2’5 milions d'euros en la construcció d'un nou búnquer en el servici d'Oncologia Radioteràpica.

nou equip d'ultima tecnología de radioteràpia adapatativa

Tal com ha explicat la doctora Natividad Bascón, responsable del servici d'Oncologia Radioteràpica, la radioteràpia adaptativa es pot definir com “la modificació del pla de tractament administrat a un pacient durant el curs de la radioteràpia per a tindre en compte els canvis en l'anatomia del pacient en el moment que rebrà el tractament”.

L'aplicació de radioteràpia adaptativa suposa un canvi en el procés radioteràpic que implica l'ús de nombrosos recursos addicionals, entre ells la intel·ligència artificial. 

“Cada dia abans que el pacient reba el tractament s'estudien les modificacions dels òrgans de risc i de l'àrea tumoral o de malaltia *subclínica que es tractarà. Es valora la necessitat de modificacions en el pla del tractament ‘in situ’i més concordes a la situació del pacient en eixe moment. Esta adaptació pot realitzar-se en temps rècord el que permet fer-la amb el pacient sobre la taula de tractament”, ha detallat l'especialista. 

Per part seua, el gerent del departament de salut Elx-Hospital General ha assegurat que la posada en marxa d'este equip d'avantguarda representa “un pas important cap al futur de l'oncologia radioteràpica al nostre hospital. 

Nou equip Ethos

“Amb esta tecnologia avançada, podem ajustar els tractaments en temps real, adaptant-nos als canvis en l'anatomia del pacient i assegurant que cada sessió de radioteràpia siga òptimament efectiva, elevant així el nostre estàndard d'atenció i brindant als nostres pacients accés als millors recursos disponibles per a la seua recuperació”, ha continuat.

Beneficis

L'avantatge fonamental d'esta tècnica de tractament és que considera la mobilitat dels òrgans que han canviat d'una fracció a una altra i les modificacions del tumor que ha sigut afectat pel tractament i reduint el seu volum. 

També considera la dosi administrada de manera real als òrgans que reben radiació. Si al pacient se li han realitzat noves proves diagnòstiques (PET-TAC, RMN) el programari permetrà incorporar les noves troballes d'estes imatges per a, posteriorment, realitzar una planificació i dissenyar un tractament molt ajustat a la situació real del pacient eixe dia. Tot això en un temps reduït gràcies a les ferramentes d'acte contornege i planificació amb incorporació d'algorismes d'intel·ligència artificial.

L'objectiu d'esta mena de tractaments va dirigit a minimitzar dosis en teixit sa i per tant la toxicitat aguda i tardana. El temps que tarda a administrar-se el tractament s'acurta resultant més confortable per al malalt.

professionals de radioteràpia oncològica amb el nou equip

El perfil de pacients que es beneficiaran de la unitat Ethos són pacients amb tumors pelvians, fonamentalment, tumors de pròstata i recte. També pacients pal·liatius per la immediatesa de càlcul i tractament que oferix. La setmana passada es van tractar els quatre primers pacients en la unitat *Ethos, en este cas van ser pacients amb càncer de pròstata.

La unitat va començar a funcionar el passat 15 de maig i els especialistes estimen que podran tractar 4 pacients cada hora quan el maneig de la unitat este ben establit. Alguns dels tractaments podran realitzar-se en menys de 5 minuts. 

Amb la posada en marxa d'este tercer accelerador, es completa la dotació d'acceleradors assignada a l'Hospital General Universitari d'Elx, hospital de referència de l'Agrupació Sanitària Interdepartamental Alacant-Sud, que integra els departaments d'Elx-Hospital General, Elx-Crevillent, Torrevieja i Orihuela. 

La doctora Bascón ha manifestat que es tracta d'una tecnologia avançada disponible solo en el centre il·licità; però que donar-la possibilitat d'oferir recursos a tots els pacients de l'Agrupació Sanitària Interdepartamental millora la qualitat dels tractaments oncològics que integren les disciplines precises per a l'abordatge del malalt en un únic entorn”. “Esta unitat, a més, ens donarà l'oportunitat d'obrir línies d'investigació per a determinar quins tipus de pacients són els més beneficiats en qualitat de vida i control de toxicitat respecte a les unitats convencionals”, ha conclòs.

Compartir

Galeria d'imatges

L'Hospital General d'Elx incorpora un equip d'última tecnologia que permet realitzar radioteràpia adaptativa en la Comunitat Valenciana