Slide Elx

NOTÍCIES

L'Hospital General Universitari d'Elx diagnostica 89 nous casos de melanoma en 2023

L'Hospital General Universitari d'Elx diagnostica 89 nous casos de melanoma en 2023

13/06/2024

L'Hospital General Universitari d'Elx diagnostica 89 nous casos de melanoma en 2023

•    Els experts recomanen protegir-se del sol amb roba, barrets, ulleres de sol anti-raigs UV, i una crema solar amb un SPF igual o superior a 50
•    El personal d'infermeria de l'edifici de consultes ha celebrat la jornada amb cartelleria, taules informatives i activitats amb xiquets de les consultes de Pediatria

Elx (13.06.24). L'Hospital General Universitari d'Elx es van diagnosticar 89 casos nous de melanoma entre la població del departament en 2023, huit més que l'any anterior.

Esta dada ha sigut donat a conéixer pel servici de Dermatologia coincidint amb la celebració del ‘Dia Mundial del del Càncer de Pell’.

xiqueta en un taller

Per a commemorar el dia, el personal d'infermeria de l'edifici de consultes de l'hospital ha proporcionat informació mitjançant cartelleria i fullets, que ajuden a identificar les lesions de la pell per a conscienciar a la població de la importància de protegir-se del sol.

personal amb els cartels

A més enguany també han realitzat activitats (jocs, passatemps, cançons..) per als i les menors de les consultes de Pediatria i així fomentar des de la infància la importància de la prevenció i de protegir-se del sol.

Tipus de càncer de pell

A més dels nous casos de melanoma, les consultes de Dermatologia de l'Hospital General Universitari d'Elx van diagnosticar l'any passat 325 casos de carcinoma basocel·lular i 70 carcinomes *espinocelulares.
 
El càncer de pell més comuna de tots els tipus de càncers és el carcinoma basocel·lular, el segon tipus de càncer de pell en freqüència és el carcinoma *espinocelular, que pot aparéixer de nou o a partir d'una lesió precursora.

pacients en les taules informatives


D'altra banda, està el melanoma, la forma de càncer de pell no més freqüent però sí la més perillosa. En fase avançada, pot ser una malaltia greu; si s'estén als òrgans interns, pot posar en perill la vida. Representa l'1% dels casos de càncer de pell, però és la causa de la gran majoria de morts per esta mena de càncer. 
 
Més de 500 persones són diagnosticades cada any de melanoma en la Comunitat Valenciana. Una dada que va en augment degut al canvi d'estils de vida i a un major temps d'exposició al sol, i també a l'aprimament de la capa d'ozó.
 
Patricia Sánchez Morell, infermera de la consulta de Dermatologia, ha assenyalat que "tant l'exposició solar a llarg termini com una exposició solar ocasional intensa i àmplia, que sol provocar cremada, produïxen danys que poden desembocar en càncer de pell".
 
"Així, qualsevol persona amb antecedents d'exposició al sol pot desenvolupar-lo. No obstant això, els que més risc corren són les persones de pell clara, cabell ros o pèl-roig i ulls blaus, verds o grisos i els ancians, que corren un risc especial", ha assegurat.

personal organitzador de lacampanya

Per part seua, Susana Parreño Bernal, tècnica en cures auxiliars d'infermeria de la consulta de Dermatologia, ha explicat que hem de protegir-nos del sol “amb roba, un barret d'ala ampla, ulleres de sol 
anti-raigs UV, i una crema solar amb un *SPF igual o superior a 50, sobretot per a una exposició intensa o de moltes hores a l'aire lliure. També és important buscar l'ombra, principalment, entre les 12.00 i les 18.00 hores".
 
En eixa mateixa línia, Francisco Javier Pérez Aledo, infermer de la consulta de Dermatologia, ha ressaltat que els anys en què som més sensibles a l'exposició solar són la infància i la joventut. “La pell té memòria, per això, s'aconsella als pares extremar la vigilància en els xiquets, utilitzant protecció solar i no exposant als xiquets al sol en les hores centrals del dia".

més personal organitzador de la campanya

Cal no oblidar que el càncer de pell és prevenible i és aconsellable revisar les pigues i acudir al dermatòleg si s'observa alguna anomalia en ells.

Per a aprendre a realitzar un examen de les pigues, els professionals han establit una mètode senzill denominat ‘A, B, C, D, E’ que explica que s'ha d'acudir a l'especialista si algun de les pigues presenta algun d'estos trets: asimetria, que no tinga forma ovalada (A); vores irregulars o amb pics (B); color diferent o diversos colors com a marró, roig, blanc (C); diàmetre superior a 6 mm (D) i evolució canviant quant a forma o grandària (E).

Compartir

Galeria d'imatges

L'Hospital General Universitari d'Elx diagnostica 89 nous casos de melanoma en 2023