Slide Elx

NOTÍCIES

L'Hospital General Universitari d'Elx diagnostica entre 10 i 15 casos nous de pacients amb esclerosi múltiple a l'any

L'Hospital General Universitari d'Elx diagnostica entre 10 i 15 casos nous de pacients amb esclerosi múltiple a l'any

30/05/2024

L'Hospital General Universitari d'Elx diagnostica entre 10 i 15 casos nous de pacients amb esclerosi

•    En el departament de salut hi ha actualment 220 pacients en seguiment i tractament
•    El centre ha celebrat el dia mundial de la patologia amb una marxa simbòlica i la lectura d'un manifest
 

Elx. (30.05.24) L'Hospital General Universitari d'Elx diagnostica entre 10 i 15 casos nous de pacients amb esclerosi múltiple a l'any. A més, en el departament de salut hi ha en seguiment i tractament actualment 220 pacients.

Estes dades han sigut donats a conéixer pel servici de Neurologia de l'hospital il·licità coincidint amb la celebració del ‘Dia Mundial de l'Esclerosi Múltiple’ que té lloc hui

pacients, professionals y membres de la direcció

L'Esclerosi Múltiple és una malaltia inflamatòria desmielinitzant, neurodegenerativa i crònica del sistema nerviós central. La prevalença de la malaltia a Espanya se situa al voltant 80-180 casos per 100.000 habitants, havent-se demostrat un augment de la mateixa en les últimes dècades. 

En la majoria de pacients es presenta en la forma denominada esclerosi múltiple remitent recurrent, que es caracteritza per brots de disfunció neurològica, dels quals el pacient es recupera de manera total, o parcial acumulant seqüeles. 

A més la patologia presenta progressió de la discapacitat independent dels brots. Esta progressió de discapacitat és present en un 10% dels pacients des del principi, i en la resta de pacients el curs clínic varia, presentant progressió de discapacitat al voltant un 30-40% d'ells al llarg de l'evolució de la malaltia. 

L'Hospital General Universitari d'Elx disposa d'una consulta específica de malalties desmielinitzants a càrrec del servici de Neurologia, al capdavant de la qual està la doctora Laura Navarro Cantó i la infermera Inés Sánchez-Pina.

professionals de neuología

Les malalties demielinizantes són aquelles en les quals existix una lesió en la coberta protectora (baina de mielina) que envolta les fibres nervioses del cervell, la medul·la espinal i els nervis perifèrics. Així, quan la baina de mielina es danya, els impulsos nerviosos s'alentixen o fins i tot es detenen, i causen problemes neurològics. L'esclerosi múltiple és una d'estes patologies.

Tractament

Sobre el tractament de la patologia, la doctora Navarro ha explicat que “l'arsenal terapèutic del qual disposem s'ha ampliat substancialment en els últims anys. Es disposa de 15 teràpies aprovades, amb diferents perfils d'eficàcia i seguretat”.

En l'actualitat existixen tractaments d'eficàcia moderada (interferon-*beta1a, acetat de glatirameto, teriflunomida), tractaments d'alta eficàcia (dimetilfumarato, ponesimod, fingolimod, ozanimod, cladribina) i tractaments de molt alta eficàcia que són els anticossos monoclonals (natalizumab, ocrelizumab, ofatunumab, alemtuzumab). “El tractament s'individualitza segons cada pacient, amb una clara tendència en els últims anys a l'ús cada vegada més precoç de teràpies d'alta i molt alta eficàcia, amb el que s'ha aconseguit demostrar un canvi en la història natural de la malaltia”, ha conclòs l'especialista.

Marxa simbòlica

Amb l'objectiu de donar visibilitat a la patologia en la commemoració del dia mundial, l'Hospital General Universitari d'Elx ha organitzat una marxa simbòlica en la qual han participat professionals, pacients i familiars, i que ha comptat amb l'estreta col·laboració de la ‘Associació d'Esclerosi Múltiple d'Elx i Crevillent (Aemec)’ i de la ‘Associació Colibrí d'Esclerosi Múltiple de Santa Pola’.

Al capdavant de la marxa han estat el director mèdic del departament de salut Elx-Hospital General, Jaume Sastre, la subdirectora d'infermeria, Mª Jesús Colomina i professionals del servici de Neurologia.

marxa simbòlica

La iniciativa ha comptat també amb la presència de l'Ajuntament d'Elx. Així, la regidora de discapacitat, María Bonmatí, s'ha sumat a la commemoració i a la marxa simbòlica.

La marxa ha començat en la parada d'autobusos de l'hospital i ha finalitzat en la la sala d'actes del centre on les associacions de pacients han llegit un manifest.

saló d'actes amb els pacients

Per part seua, Inés Sánchez Pina, infermera de la consulta de Neurologia i organitzadora de la iniciativa, ha afirmat que els pacients “valoren molt la presència de personal d'infermeria en les consultes. Sobretot és molt important per a ells ser atesos quan acudixen amb una sospita de nou brot, també davant els canvis de tractaments o simplement realitzant seguiment de l'evolució de la seua malaltia amb aparició o empitjorament dels seus símptomes”.

lectura del manifest

“La consulta d'infermeria neurològica a l'Hospital General d'Elx té una llarga evolució. Des de fa més de 10 anys ja es realitzaven en ella xicotetes actuacions, sobretot a l'inici de la malaltia i posteriorment realitzant seguiment dels canvis de tractament, en constant comunicació amb l'Hospital de Dia Polivalent per a molts d'estos tractaments”, continua la infermera.

“Des de fa dos anys, tenim la sort de comptar amb un espai dedicat sol a la Consulta d'Infermeria, la consulta 28A en la planta baixa de l'edifici de consultes, la qual cosa ens permet citar pacients de forma programada per a, per exemple, l'administració de tractaments, oferir-los informació a l'inici davant la sospita de nou cas , la realització de proves complementàries com a puncions lumbars, o explicar-los els canvis de tractament, a més de continuar realitzant les intervencions que ja es veien fent des d'anys anteriors”.
 

Compartir

Galeria d'imatges

L'Hospital General Universitari d'Elx diagnostica entre 10 i 15 casos nous de pacients amb esclerosi múltiple a l'any