Slide Elx

NOTÍCIES

L'Hospital General Universitari d'Elx instaura un bany adaptat per a persones ostomitzades

L'Hospital General Universitari d'Elx instaura un bany adaptat per a persones ostomitzades

10/06/2024

L'Hospital General Universitari d'Elx instaura un bany adaptat per a persones ostomitzades

•    El bany se situa en la 1a planta de l'edifici de consultes, pròxim a les consultes de Cirurgia General i Aparell Digestiu, i a les d'Urologia
•    L'Hospital d'Elx ha rebut recentment el primer segell oficial d'humanització de la consulta d'ostomia a Espanya juntament amb els hospitals General d'Elda, Doctor *Peset i Manises

Elx (10.06.24). L'Hospital General Universitari d'Elx ha posat en marxa en l'àrea de consultes un bany adaptat per a persones ostomitzades, sent el segon a instal·lar-se en un hospital públic de la província.

Concretament el bany es localitza en la primera planta de l'edifici de consultes, pròxim a les consultes de Cirurgia General i Aparell Digestiu, i a les d'Urologia, especialitats que atenen eixe perfil de pacient.

Una ostomia és una intervenció quirúrgica en la qual es realitza una comunicació d'un òrgan o víscera buida amb l'exterior, a través d'una obertura o estoma, generalment situat en l'abdomen, per a permetre l'eliminació de femta, orina o secrecions. 

Estes deixalles s'arrepleguen mitjançant un dispositiu col·lector o ‘bossa’ adherida al voltant de l'estoma. Els estomes digestius d'eliminació es denominen colostomia i ileostomia i poden ser temporals, en els quals es pot recuperar el trànsit amb una intervenció quirúrgica, o permanents. Els estomes urològics, es denominen urostomies.

Actualment s'estima que en la Comunitat Valenciana hi ha entre 7.500 i 8.000 persones ostomitzades i es realitzen unes 1.300 intervencions d'ostomia a l'any als hospitals valencians. 

Hi ha moltes circumstàncies que poden comportar a la necessitat de confecció d'un estoma com l'obstrucció intestinal, malaltia inflamatòria intestinal, diverticulitis, incontinència fecal o restrenyiment severs, etc; sent la causa més predominant les malalties neoplàsiques com el càncer de còlon, recte o bufeta.

Importància del bany adaptat

Noelia García Rico, infermera experta en estomateràpia, ha explicat que el projecte d'adaptació d'un bany per a persones ostomitzades “sorgix com una necessitat detectada des de la consulta d'Estomateràpia del servici de Cirurgia General de l'Hospital d'Elx, per a facilitar les cures bàsiques i el maneig de l'estoma d'estes persones”.

“Generalment, els banys públics no complixen les condicions tècniques per a dur a terme un canvi de dispositiu o buidatge de bossa, donant-se en moltes ocasions esquitxades de la roba o havent-se de que agenollar en lavabos que no sempre es troben nets o no disposen d'espai o espill que permeta visualitzar-se l'estoma”, ha continuat.

bany adaptat

“A més, s'ha habilitat una consulta amb un bany, destinada a ensenyar a les persones recentment ostomitzades i a la seua família a dur a terme el maneig i cures de l'estoma, fomentant la seua autonomia. D'esta manera ajudem a dignificar i millorar la qualitat de vida dels nostres pacients”, ha conclòs la infermera.

Les cures expertes a les persones amb un estoma digestiu d'eliminació van ser implantats en el centre de la mà de l'estomaterapeuta i supervisor d'Infermeria de la unitat d'hospitalització de Cirurgia, Luís Herrero i posteriorment, després de la seua jubilació, el testimoni va ser pres per la infermera estomaterapeuta Noelia García. 

Actualment, la consulta d'ostomies oferix atenció integral diària tant presencial com telefònicament a les persones ostomitzades i als seus familiars. A més, recentment ha rebut el reconeixement de la Societat Espanyola d'Estomateràpia (SEU) d'Humanització; primer segell oficial d'humanització de les consultes d'ostomia a Espanya; també atorgat en la Comunitat Valenciana als hospitals General d'Elda, Doctor *Peset i Manises. 


Esta acreditació reconeix i promou la pràctica i l'atenció a les necessitats físiques, emocionals i socials de persones ostomitzades, cuidadors i/o familiars col·laboradors en les seues cures.

La posada en marxa del bany de l'hospital il·licità s'ha dut a terme seguint les recomanacions tècniques de la Federació d'Associacions de Persones Ostomitzades d'Espanya i el dossier publicat pel grup *Ostoalicante.
 

Compartir

Galeria d'imatges

L'Hospital General Universitari d'Elx instaura un bany adaptat per a persones ostomitzades