Slide Elx

NOTÍCIES

L'Hospital General Universitari d'Elx posa en marxa un hort terapèutic per a pacients de Salut Mental

L'Hospital General Universitari d'Elx posa en marxa un hort terapèutic per a pacients de Salut Mental

20/06/2024

L'Hospital General Universitari d'Elx posa en marxa un hort terapèutic per a pacients de Salut Menta

•    L'objectiu és que els pacients treballen activitats d'oci, esport i temps lliure com a part fonamental del programa integral de rehabilitació 
•    L'hort es troba a l'aire lliure enfront de la unitat d'Hospitalització Psiquiàtrica i ha sigut cedit per l'Ajuntament
 

Elx (20.06.24). L'Hospital General Universitari d'Elx ha posat en marxa un espai lúdic que inclou un hort terapèutic destinat a pacients de Salut Mental. L'objectiu és que els pacients treballen activitats d'oci, esport i temps lliure com a part fonamental del programa integral de rehabilitació de persones amb malaltia mental

visita de l'alcalde a l'hort

Es tracta d'un innovador projecte d'humanització dut a terme gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament d'Elx, que ha cedit i dissenyat el terreny municipal, en concret una parcel·la de l'hort denominat ‘Hort de Dins’ pertanyent al Patrimoni de la Humanitat, per al seu ús com a hort terapèutic. 

caminant cap a l'hort

L'espai està situat enfront de la unitat d'Hospitalització Psiquiàtrica i està destinat a usuaris dels diferents dispositius de Salut Mental del departament de salut d'Elx-Hospital General: Hospitalització Psiquiàtrica, hospital de dia de Psiquiatria, dispositiu comunitari *Infanto-adolescent i unitats de Salut Mental dels centres de salut de *Altabix i Raval.

Instal·lacions

L'espai compta amb una superfície de 325 m² de plantació, *subparcelada en 16 banques de cultiu. A més de ser un entorn de cultiu de plantes i hortalisses, l'hort terapèutic disposa d'una àmplia zona d'esplai que inclou taules de pícnic, gespa artificial per a la realització d'activitats de relaxació i exercici físic i arbres generadors d'ombra. 

parlant amb els pacients

El doctor José María Rico, cap de la Unitat de Salut Mental de l'hospital il·licità, ha explicat que esta àrea ha sigut especialment dissenyada per a oferir als pacients “un espai a l'aire lliure on puguen relaxar-se i socialitzar. Els beneficis terapèutics de treballar en la naturalesa són innegables: reducció de l'estrés, disminució de l'ansietat produïda per la situació d'ingrés hospitalari i millora de l'estat d'ànim”. 

visitant l'hort

En eixa mateixa línia, Esther Ortega, terapeuta ocupacional de Salut Mental, ha assegurat que un dels aspectes més destacats d'este projecte és “la seua capacitat per a proporcionar una sensació de propòsit i assoliment als nostres pacients”. 

“La responsabilitat de cuidar i cultivar les plantes i hortalisses els brinda una activitat significativa que ajuda a promoure la independència i potenciar la seua autonomia”, ha detallat la també terapeuta ocupacional de la unitat, Silvia Climent.

altra part de l'hort

Per part seua, Ana Balboa, supervisora d'Infermeria de la unitat de Salut Mental, ha explicat que a més dels beneficis evidents per als pacients, “l'hort terapèutic ha tingut un impacte positiu en els professionals de la salut, demostrant ser una ferramenta molt valuosa que treballa en pro de millorar l'aliança terapèutica amb les persones a les quals cuidem. En eixe sentit, des del seu llançament al gener d'enguany, hem sigut testimonis d'una transformació notable en aquells que participen en esta experiència”.

Per al desenvolupament d'esta iniciativa i basant-se en la memòria agronòmica de *Baobab Vivers S.L, està sent fonamental la col·laboració de l'empresa municipal de jardineria ‘*Manteniment d’Espais Verds d'Elx S.A’, del Centre Especial d'Ús de la Comunitat Valenciana, l'objectiu principal de la qual és la inserció sociolaboral de persones amb diversitat funcional mitjançant l'exercici de l'activitat de manteniment d'espais verds i viverismo.

Gràcies al seu compromís i col·laboració, es pot mantindre i millorar l'hort terapèutic i la seua zona d'esplai, i al mateix temps oferir una oportunitat futura perquè els pacients de salut mental puguen reinserir-se laboralment en l'àmbit de la jardineria.

Els responsables del projecte volen agrair també a l'empresa Cableworld, la seua inestimable contribució amb la donació de material de jardineria, realitzada amb fons recaptats en una gala solidària de ball a favor de la Salut Mental que es va realitzar al febrer de 2023. 

Compartir

Galeria d'imatges

L'Hospital General Universitari d'Elx posa en marxa un hort terapèutic per a pacients de Salut Mental