Slide Elx

NOTÍCIES

L'Hospital General Universitari d'Elx realitza la seua primera cirurgia per a la malaltia de Parkinson

L'Hospital General Universitari d'Elx realitza la seua primera cirurgia per a la malaltia de Parkinson

02/02/2024

L'Hospital General Universitari d'Elx realitza la seua primera cirurgia per a la malaltia de Parkins

•    Es tracta d'un sistema d'estimulació cerebral profunda que millora els símptomes de la malaltia de Parkinson així com altres patologies, com el tremolor essencial o la distonia
•    Els especialistes estimen que es podran beneficiar d'esta tècnica a l'em-ens unisca dotzena de pacients a l'any

Elx (02.02.24). La unitat de Trastorns de Moviment de l'Hospital General Universitari d'Elx, que inclou als servicis de Neurologia i Neurocirurgia, entre altres, ha realitzat la seua primera cirurgia per a la malaltia de Parkinson.

Es tracta del sistema d'estimulació cerebral profunda, denominat DBS (Deep Brain Stimulation), que millora els símptomes de la patologia, augmentant la qualitat de vida i autonomia dels pacients.

La cirurgia està destinada a pacients afligits de tremolor essencial, Parkinson i distonia (trastorn del moviment que causa contraccions involuntàries dels músculs), que seran seleccionats per l'equip d'especialistes sota criteris mèdics després d'un estudi detallat.


El primer pacient intervingut, un home de 68 anys, evoluciona favorable-ment i els professionals de Neurologia de l'Hospital General Universitari d'Elx estimen que es podrien beneficiar de la cirurgia almenys una dotzena de pacients a l'any.

Una dels grans avantatges de l'ampliació de la cartera de servicis de *Neu-*rología i Neurocirurgia amb esta intervenció és que evitarà el desplaçament dels pacients a l'Hospital La Fe de València, fins ara centre de referència d'esta cirurgia en la Comunitat Valenciana.


En eixe sentit, la doctora Gloria González, cap de servici de Neurologia de l'hospital il·licità, ha explicat que “d'esta manera facilitem l'accés dels ciutadans no sols a esta cirurgia, sinó també al seguiment necessari posterior. Es tracta d'acostar la sanitat al ciutadà”.

Estimulació cerebral profunda 

La teràpia DBS utilitza un dispositiu mèdic, que implanten els neurocirujanos, per a subministrar estimulació elèctrica a determinats nuclis cerebrals específics.

Esta estimulació permet interactuar sobre els circuits cerebrals modifiquen-do les alteracions pròpies d'estes patologies. 


Així, el doctor Eric Freire, neuròleg de l'hospital il·licità, ha concretat que “es tracta d'una teràpia personalitzada que estimula àrees del cervell, prèvia-ment definides per estudis d'imatge per Ressonància Magnètica, mitjançant elèctrodes. El dispositiu es comunica amb un altre mecanisme, similar a un marca-passos, situat sota la pell a nivell del tòrax o abdomen i que és l'encarregat de realitzar l'estimulació cerebral seguint el programa que els especialistes han introduït”.

Per part seua, el doctor Daniel García, *neurocirujano, ha explicat que “durant la cirurgia es realitza un registre neurofisiològic dels nuclis a estimular i es pot comprovar la resposta clínica del pacient in situ. Es tracta d'un *proce-*dimiento quirúrgica assegurança i eficaç en pacient seleccionats”.

Intervenció multidisciplinària

Per a dur a terme la intervenció, els i les professionals de l'hospital il·licità es van formar prèviament i han comptat amb la inestimable col·laboració del doctor Francisco Escamilla, de l'Hospital Verge de les Neus de Granada, pioner fa 30 anys en esta mena d'intervenció i referència nacional en trastorns del moviment. El doctor *Escamilla ha acompanyat a l'equip professional il·licità en la primera intervenció del departament.

La intervenció quirúrgica ha sigut realitzada pels neurocirujanos Daniel Garcia, Carlos Martorell i Carlos Herrero amb la participació dels neuròlegs Eric Freire i María Álvarez, i els anestesiòlegs, Carlos Picó i Raquel Flores. A més, ha comptat amb la col·laboració d'altres servicis indispensables com a Radiologia i Psiquiatria, a més de l'equip d'infermeria de quiròfan.

Unitat de trastorns del moviment

L'Hospital General Universitari d'Elx compta amb una unitat multidisciplinària de trastorns del moviment on es tracta a este perfil de pacients i que compta amb una àmplia experiència en teràpies avançades, basades en l'estimulació *dopaminérgica *continuadaa nivell subcutani o intestinal.

L'estimulació dopaminérgica és una teràpia per a la malaltia de Parkinson en la qual s'administren fàrmacs per via subcutània o intestinal per a tractar de mimetitzar la situació fisiològica normal de l'organisme.

Membres de la unitat participen a més en múltiples assajos clínics tant de caràcter nacional com internacional, destacant així no sols per la seua faceta assistencial sinó també per la investigadora.

En el departament de salut de l'Hospital General Universitari d'Elx existixen actualment un miler de pacients amb Parkinson, una patologia la prevalença de la qual es va incrementant degut, entre altres coses, a l'envelliment de la població.

Compartir

Galeria d'imatges

L'Hospital General Universitari d'Elx realitza la seua primera cirurgia per a la malaltia de Parkinson