Slide Elx

NOTÍCIES

La unitat de Curta Estada de l'Hospital General d'Elx atén més de 35.000 ingressos des de la seua posada en marxa 

La unitat de Curta Estada de l'Hospital General d'Elx atén més de 35.000 ingressos des de la seua posada en marxa 

09/02/2024

La unitat de Curta Estada de l'Hospital General d'Elx atén més de 35.000 ingressos des de la seua po


•    L'objectiu de la unitat és col·laborar a ordenar i racionalitzar els 
ingressos hospitalaris
•    La unitat s'especialitza en l'atenció de pacients crònics complexos i pacients pal·liatius no oncològics amb una mitjana d'edat superior als 75 anys

Elx (09.02.24). La unitat de Curta Estada de l'Hospital General Universitari d'Elx ha atés més de 35.000 ingressos des que es va posar en marxa fa 25 anys. La unitat il·licitana va començar la seua marxa l'1 de desembre de 1998, sent unes de les primeres unitats que van entrar en funcionament en la Comunitat Valenciana i una de les quals més anys porta en funcionament a nivell nacional

 

membres de la UCE amb el gerent


 

L'objectiu de la unitat és col·laborar a ordenar i racionalitzar els ingressos hospitalaris per a optimitzar els recursos del departament sanitari i minimitzar les repercussions que pot tindre una hospitalització prolongada en els pacients que complixen criteris d'ingrés en la unitat. 

El perfil dels pacients atesos en la unitat és el d'aquells amb una previsió d'estada igual o menor a 4 dies, que tinguen una malaltia amb diagnòstic establit per al seu control i estabilització, i que no requerisquen mitjans diagnòstics o terapèutics complexos. 

 

hospital de dia de la UCE


 

Es tracta en la majoria d'ocasions de pacients crònics, pluripatològics, pal·liatius, molt ancians, amb mal control de símptomes i també pacients en fase de final de vida. 

En general, els pacients que ingressen en la unitat tenen una edat avançada i un alt grau de comorbiditat i dependència, i exigixen una adequada i reglada activitat per part de tot l'equip de la unitat.

La unitat de Curta Estada de l'Hospital General Universitari d'Elx treballa en coordinació amb la resta de servicis d'hospitalització convencional, servici d'urgències, hospitalització domiciliària, amb la qual es treballa estretament, Atenció Primària i les residències per a majors, per a oferir una assistència de qualitat des de les perspectives clínica i social.

Dades d'activitat

Segons dades de l'any 2022, pràcticament un 23% dels ingressos de la unitat van ser codificats com a pacients pal·liatius no oncològics i/o pacients crònics complexos, i encara que la mitjana d'edat del total de pacients va ser de 76.5 anys, més de la mitat eren majors de 80 anys i el 18.1% majors de 90 anys. El 85% dels pacients va ser donat d'alta al seu domicili després d'una estada mitjana de 3 dies i una mica més del 12% a través de la unitat d'Hospitalització a domicili.

En eixe sentit, la doctora Mª Teresa Sempere Selva, coordinadora de la unitat de Curta Estada de l'Hospital General Universitari d'Elx, ha concretat que “gràcies a l'organització i al treball en equip de la unitat, aconseguim mantindre una estada mitjana anual entorn dels 3 dies, malgrat l'increment progressiu de l'edat dels pacients i de la complexitat que presenten”. 

 

corredor de la UCE


 

“Per a això, la clau fonamental és que el nostre personal té una gran experiència en l'atenció a pacients crònics, pacients enllitats; en la prevenció i tractament de les úlceres per pressió; en la prevenció de problemes de mobilitat durant l'ingrés etc.”, ha destacat. Així mateix, la doctora Sempere ha volgut ressaltar “l'alta qualificació i la gran motivació que tenen, oferint a pacients i familiars el tracte humà que es mereixen. Totes estes condicions han sigut imprescindibles per als excel·lents resultats obtinguts en estos 25 anys de marxa”.

“A causa de la complexitat que tenen estos pacients des del punt de vista clínic i social, també treballem estretament amb les infermeres d'enllaç hospitalàries i les treballadores socials, que realitzen una labor encomiable”, ha assegurat l'especialista.

D'altra banda, un altre dels objectius de la unitat és col·laborar amb la formació docent tant en postgrau, amb la rotació dels residents de Medicina de Família, com en pregrau, col·laborant en la formació d'estudiants de medicina de 2n i 3r any de la Universitat Miguel Hernández i d'infermeria de la Universitat d'Alacant i el *CEU. A més els seus professionals també participen en cursos de formació continuada.

 

Control de la UCE


 

En el futur, la unitat té com a objectiu optimitzar encara més la seua labor, impulsant la col·laboració amb Atenció Primària i residències de majors, millorant l'accessibilitat a l'hospital d'estos pacients, establint protocols d'ingrés en la unitat sense pas previ pel servici d'urgències per a així també alleujar la càrrega d'este servici. Així com també es pretén ampliar la col·laboració amb la unitat d'Hospitalització a domicili, amb l'objectiu prioritari d'humanitzar i millorar l'assistència als pacients crònics complexos i pal·liatius, atenuant l'impacte que els genera una hospitalització prolongada.

 

TCAES trebllant


La unitat de Curta Estada consta d'una zona d'hospitalització amb 22 llits i un hospital de dia polivalent amb 12 butaques per a l'administració de diferents tractaments. Actualment, la plantilla de la unitat la componen quatre facultatius, les coordinadores d'Infermeria i de Medicina, nou infermeres, nou tècnics de cures auxiliars d'infermeria, una zeladora i un administratiu. Als quals se sumen dos infermeres i una tècnic de cures auxiliars d'infermeria per a atendre l'hospital de dia.

Compartir

Galeria d'imatges

La unitat de Curta Estada de l'Hospital General d'Elx atén més de 35.000 ingressos des de la seua posada en marxa