Slide Elx

NOTÍCIES

La unitat de Vigilància intensiva Neonatal de l'Hospital General Universitari d'Elx va atendre 181 bebés prematurs l'any passat

La unitat de Vigilància intensiva Neonatal de l'Hospital General Universitari d'Elx va atendre 181 bebés prematurs l'any passat

17/11/2023

La unitat de Vigilància intensiva Neonatal de l'Hospital General Universitari d'Elx va atendre 181 b

  • L'UCI Neonatals il·licitana és referència dels departaments d'Elx-Crevillent (Hospital Vinalopó), Torrevieja i Orihuela.

Elx (17.11.23). La unitat de Vigilància intensiva Neonatal de l'Hospital General Universitari d'Elx va atendre en a l'any 2022 a 181 bebés prematurs. El centre il·licità és el centre de referència dels departaments de salut d'Orihuela, de Torrevieja i d'Elx-Crevillent (Hospital del Vinalopó) així com de l'Hospital IMED, per a estos xicotets pacients.

pares i professionals celebren el dia mundial del prematurDels 181 bebés, 20 van ser prematurs extrems que van nàixer amb menys de 28 setmanes i 1 d'ells va pesar menys de 500 grams; 60 van ser molt prematurs que van nàixer entre la setmana 28 i la 32; i 101 van ser prematurs moderats que van nàixer de la setmana 33 a la 35. Estes dades han sigut donats a conéixer amb motiu del Dia del Prematur que se celebra hui 17 de novembre. 

professionals celebren el dia mundial del prematurA tot el món, 15 milions de bebés naixen prematurs. En el territori va-*lenciano el 7,2% dels xiquets que naixen són prematurs, xifra similar a la del territori de l'estat espanyol, on un de cada 14 xiquets que naixen és prematur.


Estes dades han sigut donats a conéixer amb motiu del Dia Mundial del *Prematu-*ro que se celebra hui, 17 de novembre. 


UCI Neonatal il·licitana


Dels 41 llits que té assignades el Servei de Pediatria, 27 corresponen a la Unitat Neonatal: 9 llocs són de la Unitat de Vigilància intensiva Neonatals i 18 de Neonatologia. 


La Unitat compta amb un equipament complet per a l'atenció neonatal de nivell III compost per: 14 incubadores i 2 incubadores de transport neonatal amb respirador, 4 respiradors per a ventilació invasiva i 4 d'alta freqüència, 4 de ventilació no invasiva, 5 de oxigenació d'alt flux, òxid nítric, moni-tors multiparamètrics, monitors de saturació d'oxigen d'última generació, monitoratge de la saturació d'oxigen cerebral, monitor de pressió parcial de diòxid de carboni (CO₂) en la sang arterial, monitor la funció cerebral amb EEGa, etc.

pares i professionals celebren el dia mundial del prematur


 


El doctor José Pastor, cap de servei de Pediatria de l'hospital il·licità, concreta que “la unitat compta amb totes les subespecialitats pediàtriques: electroencefalografia, ecografia, cardiologia, neuropediatria, dismorfologia, digestiu, pneumologia, oftalmologia, endocrinologia, cirurgia ortopèdica i traumatologia, així com d'un magnífic equip de cirurgia pediàtrica a 20 Km, a l'Hospital d'Alacant i disposem d'un transport neonatal provincial atés per neonatólegs, que disposa de dues incubadores amb respirador una d'elles localitzada permanentment al nostre hospital”. 


“Una vegada donats d'alta, el seguiment d'estos grans prematurs es realitza en consultes externes on disposem d'una consulta per al nounat de molt baix pes (menys de 1.500 grams), una consulta de Neurodesenvolupament neonatal i una consulta de Neonatologia”, assegura l'especialista.


“La creació de la unitat d'Hospitalització Domiciliària-línia pediàtrica ha permés també l'alta precoç de molts d'estos bebés que es veuen *benefi-*ciados pels programes de fisioteràpia respiratòria entre altres. La unitat *neo-natal segueix les recomanacions del programa *NIDCAP, manté un règim de visites obert en la UCIN i es facilita programa cangur a mares i *pa-*dres,” conclou l'especialista.


Mètode Cangur


El mètode cangur consisteix a mantindre un contacte continu i prolongat pell amb pell de la mare i del pare amb el bebé. A més d'ajudar a enfortir el vincle afectiu, se sap que té molts beneficis per a la salut i el correcte desenvolupament emocional del bebé.

pares i professionals celebren el dia mundial del prematurEn el cas dels bebés prematurs, este mètode ha demostrat que és capaç de reduir el dolor dels bebés nascuts entre les setmanes 32 i 36 però també en prematurs nascuts entre les 28 i 31 setmanes, que abans es pensava que no estaven prou desenvolupats com per a beneficiar-se.


Este mètode també ha aconseguit reduir la mitjana de dies d'ingrés hospitalari dels bebés prematurs. A més de ser bo per als nounats, este mètode també aporta beneficis als pares, que solen experimentar molta ansietat en eixos primers dies que el bebé passa en la incubadora. 

pares i professionals celebren el dia mundial del prematurPer a desenvolupar esta labor, la unitat Neonatal – UCIN compta amb professionals amb gran formació humana i tècnica. A més de les 28 infermeres i 22 TCAES que cuiden dels bebés, 7 neonatoles i 4 MIR desenvolupen la seua labor assistencial en la Maternitat, la unitat Neonatal i la UCIN, però hi ha també 4 neonatolegs que participen en el transport neonatal provincial i col·laboren al costat de la resta dels pediatres i metges residents de pediatria del servei.

Compartir

Galeria d'imatges

La unitat de Vigilància intensiva Neonatal de l'Hospital General Universitari d'Elx va atendre 181 bebés prematurs l'any passat