Slide Elx

NOTÍCIES

Tres hospitals d'Alacant inicien a la província el programa d'acompanyament a menors de Mamàs en Acció

Tres hospitals d'Alacant inicien a la província el programa d'acompanyament a menors de Mamàs en Acció

08/07/2024

Tres hospitals d'Alacant inicien a la província el programa d'acompanyament a menors de Mamàs en Acc

•    Els hospitals de Sant Joan d'Alacant, Doctor *Balmis d'Alacant i General d'Elx s'adherixen al conveni entre la Conselleria de Sanitat i l'entitat perquè els xiquets i joves no estiguen solos en els seus ingressos hospitalaris
•    Les persones que volen ser voluntàries reben un curs de formació abans d'acompanyar a menors tutelats, de famílies vulnerables o en situació de desemparament, abandó o violència

Elx (08.07.24). L'Hospital Universitari Sant Joan d'Alacant, l'Hospital General Universitari Doctor *Balmis d'Alacant i l'Hospital General Universitari d'Elx s'han adherit programa d'acompanyament a menors ingressats ‘*Curasana’ de l'entitat Mamàs en Acció, que inicia així la seua activitat a la província d'Alacant.

Esta iniciativa és possible gràcies al conveni subscrit entre la Conselleria de Sanitat i l'entitat perquè els xiquets i joves no estiguen solos en els seus ingressos hospitalaris.

Hi ha tres perfils de menors que es beneficiaran de l'acompanyament de les persones voluntàries de Mamàs en Acció: menors tutelats que viuen en centres residencials; els que estan en situació de desemparament, abandó o violència en el seu entorn familiar; i els que pertanyen a famílies monoparentals i vulnerables (desplaçades, sense xarxa de suport o amb treballs precaris) a les quals resulta complicat estar amb els seus fills tot el temps quan són a l'hospital.

Els tres centres hospitalaris registren més de 4.600 ingressos pediàtrics cada any, un volum d'activitat que dona compte de les necessitats d'acompanyament que sorgixen en el dia a dia i que es veuran cobertes gràcies a la labor d'esta entitat sense ànim de lucre.
Segons ha destacat el cap del servici de Pediatria de l'Hospital de Sant Joan d'Alacant, Raúl González, “en el procés de recuperació de qualsevol persona ingressada en un centre hospitalari i més encara quan es tracta de menors, és molt important comptar amb el suport, carinyo i acompanyament dels nostres sers estimats”.

D'altra banda, el cap de servici de Pediatria de l'Hospital Doctor *Balmis, Javier González de Déu, expressa "l'enorme satisfacció d'incorporar a l'equip a Mamàs en Acció, perquè la seua labor de suport als menors i les seues famílies és clau per a mantindre un alt nivell d'humanització en l'assistència sanitària, i màximament en un hospital de referència com el nostre al qual es deriven patologies complexes i de nuclis familiars de tota la província".

Així mateix, el doctor José Pastor, cap de servici de Pediatria de l'Hospital General Universitari d'Elx, conclou que disposar del suport de Mamàs en Acció per a atendre les necessitats afectives dels xiquets hospitalitzats “servirà per a millorar la seua estabilitat emocional i facilitarà la seua recuperació. A través de l'acompanyament durant la seua estada hospitalària, les voluntàries del programa ‘*Curasana’ aconseguixen que els xiquets en situació de malaltia i vulnerabilitat es recuperen abans”.

Formació de voluntaris

Aquelles persones interessades a participar en este programa com a voluntari, ja siguen dones, homes, joves o persones majors, poden inscriure's en la pàgina web de Mamàs en Acció. Els requisits són ser majors d'edat i aportar documents com un certificat d'absència de delictes sexuals, un compromís d'absència d'antecedents penals o un contracte de protecció de dades del menor. La formació dura dos hores i, una vegada realitzada, han de superar un test psicològic.

Mamàs en Acció va iniciar la seua marxa a València fa onze anys i ara ja és present en 35 hospitals de diferents províncies del país. L'ONG estima que hi ha més de 56.000 xiquets amb mesures de protecció i tutelats a Espanya.

Ja s'ha realitzat la formació a l'Hospital Doctor *Balmis i a l'Hospital de Sant Joan tindrà lloc el 18 juliol de 16.30 a 19.30 hores. Els voluntaris podran acudir a qualsevol dels tres centres, independentment d'on hagen rebut la instrucció.

Des que es va crear, Mamàs en Acció ha estat al costat de més de 1.000 menors de tota Espanya, realitzant més de 75.000 hores d'acompanyament i la seua labor s'està veient reconeguda per la seua pròpia comunitat de voluntaris, que no para de créixer. Ara mateix, l'organització compta amb 3.000 treballant en actiu i una llista d'espera que continua creixent. 

Les persones voluntàries de Mamàs en Acció acudixen per torns, i sempre previ avís de Treball Social, per a acompanyar a xiquets i xiquetes que per diverses raons estan hospitalitzats i manquen de companyia. A través d'una APP, es van cobrint els torns disponibles, incloses les nits, perquè eixe menor no es trobe només en cap moment. No s'establix una relació de l'organització amb els menors més enllà de l'estada hospitalària. No obstant això, la missió última de Mamàs en Acció és promoure l'acolliment familiar.

Compartir

Galeria d'imatges

Tres hospitals d'Alacant inicien a la província el programa d'acompanyament a menors de Mamàs en Acció