Portal del Pacient

ACTUALITAT

« Ves enrere

59 RESIDENTES COMIENZAN SU FORMACIÓN COMO ESPECIALISTAS EN EL HOSPITAL GENERAL UNIVERSITARIO DE ELCHE

El centre ha acollit hui l'acte de benvinguda als nous residents i de comiat dels 53 que finalitzen la seua formació
L'hospital compta amb un total de 200 residents en formació en el curs 2022/2023
 
 
Elx (24.05.23). L'Hospital General Universitari d'Elx ha celebrat hui l'acte de benvinguda dels 59 interns residents que cursaran la seua formació en el centre il·licità, així com el comiat dels 53 especialistes que finalitzen la seua formació enguany.
 
 
Enguany comencen la seua formació 4 residents més que l'any passat i la finalitzen 10 més que l'any anterior. 
 
Mirs que finalitzen la seua formació
 
 
Dels residents que finalitzen, 41 s'han format en especialitats mèdiques amb unitat docent a l'hospital, 7 residents en especialitats mèdiques amb unitat docent externa a l'hospital (Atenció Familiar de Família i Comunitària d'Alacant, Medicina Preventiva, etc) i 6 residents en Infermeria.
 
Mirs que comencen la seua formació
 
L'esdeveniment ha sigut inaugurat pel Director Gerent del Departament de Salut Elx-Hospital General, Carlos Gosálbez, a qui han acompanyat, el Director Mèdic del departament, Jaume Sastre, el Director d'Infermeria del departament, Francisco Carrasco i el Cap d'Estudis del departament, el doctor Félix Gutiérrez.

Formació a l'Hospital General d'Elx

L'Hospital General Universitari d'Elx destaca especialment per la seua faceta docent i la seua llarga experiència acumulada al llarg dels seus 45 anys com a centre acreditat per a la formació d'especialistes. En aquestes més de 4 dècades, l'hospital s'ha convertit en un centre de reconegut prestigi per a formar a futurs professionals.
 
Actualment el departament disposa de programes formatius en un total de 31 especialitats acreditades pel Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social.
 
Enguany el departament ofereix un total de 59 places, distribuïdes de la següent forma: 43 places MIR (Medicina), 9 *EIR (Infermeria), 4 *FIR (Farmàcia), 2 *PIR (Psicologia), i 1 *QIR (Química).

Excel·lència en docència

És necessari destacar que aconseguir l'acreditació per part del Ministeri de Sanitat suposa per a cada servei complir requisits d'elevada activitat tant assistencial, com a docent i investigadora. Això implica que tant les noves especialitats acreditades, com les especialitats que ja compten amb l'acreditació, compleixen amb els exigents indicadors de qualitat necessaris.
 
En aqueix sentit, el doctor Félix Gutiérrez, Cap d'Estudis del departament, explica que "l'hospital és ja un dels principals centres per a la formació d'especialistes de la Comunitat Valenciana. En els últims anys hi ha hagut una ampliació important de l'oferta formativa amb l'acreditació de noves Especialitats Mèdiques (Anatomia Patològica, Urologia, Nefrologia, Pneumologia i Hematologia) i dues d'Infermeria (Infermeria del Treball i Infermeria Pediàtrica). A més, s'ha creat la Unitat Multiprofessional de Pediatria i està en tràmit l'acreditació de la Unitat Multiprofessional de Salut Mental. En paral·lel algunes especialitats han augmentat la seua capacitat docent (Neurologia, Medicina Intensiva, Medicina Interna i Radiodiagnòstic). L'objectiu és continuar desenvolupant l'oferta docent de l'Hospital i sol·licitar la formació d'especialistes en Otorrinolaringologia, Rehabilitació i augmentar les places de Cardiologia".
 

Guardons MIR

En l'esdeveniment, tots els Residents que han finalitzat la seua formació han sigut obsequiats amb diplomes commemoratius, entregats pels membres de la Direcció del Departament Sanitari.
 
Aquest és el disseté any consecutiu en què la Comissió de Docència promou els "Premis Final de Residència" que han sigut entregats en l'esdeveniment.
 
El premi "Final de Residència a la millor Trajectòria formativa i científica", que des de fa uns anys rep el nom de "Premi Dr. Rafael *Calpena" en honor al Dr. Rafael *Calpena, s'ha concedit a Paula Mascarell *Arlandis, R5 de Medicina Interna.
 
El Dr. *Calpena, Catedràtic Emèrit de la *UMH, que va ser Cap del Servei de Cirurgia General fins a la seua jubilació. Enguany no ha volgut perdre's aquest tradicional acte i ha sigut l'encarregat d'entregar el premi en persona al guardonat. A més, ha dirigit un emotiu missatge als residents.
 
D'altra banda, s'ha atorgat el "Premi a la Millor Sessió General presentada en el curs 2022-2023" que en aquest cas ha sigut per a la sessió titulada "El que no se sospita no es diagnostica. Una malaltia rara amb afectació multisistèmica" de *Selene *Falcón Vega, R5 de Medicina Interna, Carmen Roque *Solá, R1 de Radiodiagnòstic, Marina del Riu López, R2 de Cardiologia i Pedro Llopis Sánchez, R2 d'Anatomia Patològica.
 
 
Així mateix, en l'esdeveniment s'ha atorgat el "Premi a la millor Publicació Científica en la qual participe un Resident del curs 2022-2023 de l'Hospital General Universitari d'Elx" que ha recaigut en l'article *Assessment *of bodi *composition as *an *indicator *of *early *peripheral parenteral *nutrition *therapy *in *patients *undergoing colorectal càncer *surgery *in *an *enhanced *recovery *program" de X Cristina Lillo García.
Esments especials
S'han atorgat també 3 esments especials al "Millor Projecte Fi de Residència Promoció 2023".
 
Els guardonats amb aquest esment han sigut Elena Moreno Pérez, d'Obstetrícia i Ginecologia, amb el Projecte titulat "Aplicació clínica del quocient angiogènic *SFLT-1/*PIGF en el maneig de la *retricción del creixement fetal de debut tardà".
 
 
Una altra dels esments ha recaigut en Marina Belda *Ferré, d'Urologia, amb el Projecte titulat "Generació de models 3D de baix cost a partir d'imatges mèdiques de pacients amb tumors renals i la seua aplicabilitat en la planificació quirúrgica de la *nefrectomía parcial laparoscòpica".
 
 
I finalment, el tercer esment s'ha concedit ex aequo, és a dir, amb igualtat de mèrit ambdues, a Elena Gil Sarrión, de Pediatria, amb el Projecte titulat "Relació entre l'índex de perfusió i la presència de *ductos arteriós persistent en el prematur"; i a Teresa *Bonanad Carrasco, d'Infermeria Pediàtrica amb el Projecte titulat "Efectivitat de la distracció audiovisual i la *termoestimulación en combinació amb la vibració com a eines per a l'alleujament del dolor durant la vacunació en població pediàtrica".