Portal del Pacient

ACTUALITAT

« Ves enrere

EL HOSPITAL GENERAL UNIVERSITARIO DE ELCHE INSTAURA UN SISTEMA DE RESPUESTA RÁPIDA QUE MEJORA Y AGILIZA LA ATENCIÓN DE LOS PACIENTES

• Consisteix en la presa de les constants vitals del pacient mitjançant uns monitors que bolquen la informació a la història clínica
• El sistema ja s'utilitza amb bons resultats en tres plantes d'hospitalització i es preveu instal·lar-lo progressivament en totes les plantes
 
Elx (10.03.23) L'Hospital General Universitari d'Elx ha instaurat en les plantes d'hospitalització un Sistema de Resposta Ràpida que millora i agilitza l'atenció als pacients, a més de presentar altres avantatges.
 
La posada en marxa del sistema ha suposat una inversió inicial de 56.249 euros, una quantitat que s'incrementarà enguany, ja que aquest procediment funciona actualment en tres plantes d'hospitalització, però es preveu posar-lo en marxa en totes les plantes de l'hospital.
 
El sistema consisteix en la utilització d'uns monitors especials per a la presa de constants dels pacients. Així, en un primer pas, infermeria identifica a cada pacient a través de la lectura del codi de barres de la seua polsera, evitant possibles errors d'identificació.
 
Una professional presa les constants d'un pacient amb el nou sistema
 
Els monitors realitzen la presa de constants (tensió arterial, freqüència cardíaca, freqüència respiratòria, temperatura, saturació d'oxigen…) i automàticament els resultats es bolquen en la història clínica electrònica del pacient, evitant a infermeria la transcripció a mà d'aquests. Tot això augmenta la seguretat i la qualitat de l'assistència en la planta d'hospitalització.
 
Amb els resultats de les constants, els monitors realitzen automàticament el càlcul d'un "*score" o puntuació de risc per a cada pacient a través d'un número, mostrant-lo en la pantalla a peu de llit.
 
 Segons el valor d'aquest *score s'indica immediatament a infermeria en la pantalla de l'aparell el protocol a seguir d'acord amb la gravetat del pacient segons l'algorisme d'actuació proposat pel Servei de Medicina Intensiva en el qual s'indica, segons el risc d'evolucionar cap a una situació crítica, quan cridar al metge responsable del pacient en planta o a l'equip de resposta ràpida d'UCI per a la seua avaluació i tractament precoços.
 

Beneficis

 
Entre els múltiples beneficis que presenta el sistema destaquen: la detecció precoç de l'empitjorament dels pacients en planta, la qual cosa permet als seus facultatius realitzar el diagnòstic i tractament de la causa d'una forma més ràpida, evitant en alguns casos l'ingrés en UCI; en cas que no s'aconseguisca estabilitzar al pacient en la planta, la valoració per l'equip de resposta ràpida i ingrés precoç en UCI, amb el que s'aconsegueix una reducció de la mortalitat, estades en UCI i costos; l'adequació de l'esforç terapèutic a la gravetat i preferències del pacient; i la reducció de la percepció d'escaló assistencial entre UCI-planta amb el treball en equip del *intensivista amb la resta d'especialistes en un concepte de "UCI sense parets".
 
L'evidència científica disponible secunda que el reconeixement i tractament precoços de l'empitjorament clínic dels pacients ingressats en planta d'hospitalització prevé parades cardíaques, redueix estades i mortalitat hospitalària, sobretot en aquelles malalties considerades "*tiempodependientes".
 
Els sistemes d'informació i la generació d'alarmes clíniques són una eina molt útil per a la detecció de pacients en risc i la instauració de sistemes de resposta ràpida, millora la capacitat d'atenció a aquests pacients i la gestió dels recursos.
 

Procés d'instauració

 
L'any passat, i després de l'aprovació del projecte per part de la Direcció de l'Hospital, es van adquirir monitors de presa de constants i va començar la fase pilot en la 5a esquerra (Medicina Interna i Pneumologia).
 
Per a això, el Servei de Medicina Intensiva va formar als facultatius de Medicina Interna i Pneumologia així com a infermeria de la planta respecte al contingut i implantació del projecte, ja que és fonamental el treball en equip amb tots ells. També es va realitzar la formació a infermeria respecte al maneig dels monitors. Per part seua, el Servei d'Informàtica va ser l'encarregat de la integració dels resultats dels monitors en la Història Clínica Electrònica del pacient.
 
A partir d'octubre, es va continuar amb la formació a facultatius i infermeria de les plantes 1a, 2a i 5a dreta (Nefrologia, Urologia, Cardiologia, Neurologia, Oncologia, Hematologia), ja que l'objectiu final és implantar el sistema de resposta ràpida en tot l'hospital.
 

Millores

 
La doctora Adoración Alcalá, cap de Servei de Medicina Intensiva explica que, "en aquests mesos el Servei de Medicina Intensiva ha avaluat el funcionament del sistema i s'han aplicat accions de millora treballant en equip amb els facultatius i infermeria de les plantes d'hospitalització".
 
"Així mateix, des del Servei d'Informàtica s'ha desenvolupat la possibilitat que el *intensivista de l'equip de resposta ràpida consulte també les alertes des de qualsevol ordinador, la qual cosa millora la detecció precoç dels pacients en risc d'evolucionar a una situació crítica. En aquest cas, l'equip de resposta ràpida detecta de manera proactiva al pacient d'alt risc i es posa en contacte amb el seu metge per a avaluar al pacient i decidir conjuntament l'actitud a seguir", assegura l'especialista", contínua.
 
Una professional d'UCI consulta les dades en l'ordinador
 
Es tracta, per tant, d'un sistema que ajuda a incrementar la qualitat assistencial als pacients i en el qual han participat de manera multidisciplinària professionals de diverses especialitats i que té com a finalitat la millor vigilància, control i l'increment de la seguretat dels pacients de les plantes d'hospitalització i que per tant presenta grans beneficis per a ells, així com per als professionals.