Portal del Pacient

ACTUALITAT

« Ves enrere

SANIDAD DESTINA 6 MILLONES DE EUROS PARA LA INTEGRACIÓN LABORAL DE 179 JÓVENES INVESTIGADORES DENTRO DEL PROGRAMA EPRIEX

 
• Mínguez: "Els joves investigadors poden millorar les seues capacitats professionals i adquirir habilitats per a fer front a les noves demandes del mercat laboral"
• Està dirigit a menors de 30 anys perquè, durant un any, tinguen una primera experiència laboral en el sector públic 
• S'incorporen a àrees com a Medicina Interna, Farmàcia, Laboratori d'Investigació, Malalties Infeccioses o Pediatria, entre altres
• S'han incorporat 96 a la província d'Alacant, 65 a la de València i 18 a la província de Castelló
 
València (07.03.23). El conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, ha destacat hui que el programa *EPRIEX de la Generalitat Valenciana ha permés contractar 179 persones a través de *Fisabio en els diferents centres adscrits a la fundació en àrees tan diverses com Medicina Interna, Nutrició i Dietètica, Laboratori d'Investigació, Malalties Infeccioses, Farmàcia, Teràpia Ocupacional o la Xarxa Valenciana de *Biobancos, entre altres. 
 
Amb aquests contractes, assegura Mínguez, "els joves investigadors poden millorar les seues capacitats professionals i adquirir habilitats per a fer front a les noves demandes del mercat laboral gràcies al *tutelaje i acompanyament de personal qualificat".
 
el conseller es reuneix amb el joves epriex
 
El titular de Sanitat ha realitzat aquestes declaracions en el transcurs de la trobada mantinguda hui a l'hospital General d'Elx amb joves investigadors contractats a través de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica (*FISABIO), a través del programa *EPRIEX.
 
Aquest programa està dirigit a joves menors de 30 anys que hagen finalitzat la seua formació universitària en els últims tres anys i a través d'aquesta modalitat de contracte formatiu en empreses del sector públic obtenen la pràctica professional en el món laboral durant un any.
 
L'objectiu és millorar les capacitats professionals de les i els joves i l'adquisició d'habilitats per a fer front a les noves demandes del mercat laboral mitjançant el *tutelaje i acompanyament de personal qualificat de les administracions públiques, com poden ser els centres d'investigació i fundacions del sector públic.
 
Les 179 persones contractades es distribuiran en les tres províncies, sent Alacant on més personal s'ha incorporat amb 96 noves contractacions, de les quals 40 han sigut destinades a l'Hospital General Universitari d'Elx; en segon lloc està la província de València amb 65, de les quals 12 estaran situades en *Fisabio-Serveis Centrals; i Castelló, amb 18 incorporacions, 11 d'elles compliran la seua labor en el Departament de Salut de Castelló.

Projectes 

 
El Conseller ha visitat els laboratoris de Microbiologia i de Genètica molecular, en les segona i tercera planta del centre sanitari il·licità, on ha conversat amb Nieves de Gonzalo i Luis Sánchez Guillén, al costat dels joves contractats, que li han traslladat les labors que realitzen.
 
D'aquesta manera, en el primer es duu a terme l'emmagatzematge i manipulació de mostres biològiques, manteniment de *cepario, realització de mesures em-*diante *eNose, *PCR, anàlisis microbiològiques, manteniment base de dades.
 
Per part seua, en el laboratori de genètica molecular, es duen a terme tasques de suport en el desenvolupament de la línia d'investigació i innovació relacionada amb una app en la sostenibilitat en cirurgia. També fan tasques d'anàlisis *gené-*tico de marcadors moleculars dels pacients en massa muscular i en *Colo-proctologia en la posada en marxa i monitoratge dels assajos i estudis clínics. 
 
Aquest laboratori compta també amb el projecte *Metahealth juntament amb l'UJI, destinat a la creació d'un *metaverso per a explicar el consentiment *infor-*mado als pacients. D'altra banda, estan realitzant un estudi de l'alliberament controlat de microbiota en pacients amb malaltia inflamatòria intestinal
 
el conseller visita els laboratoris
 
Mínguez ha visitat també el Servei d'Oncologia Radioteràpica, on la responsable del Servei, Sandra Miranda, i la responsable d'Investigació en Infermeria, Esther Soler, li han explicat i mostrat la sala on es realitza un dels projectes d'investigació, el gabinet d'estètica per a pacients oncològics i de salut mental.
 
La iniciativa forma part d'un projecte d'investigació sobre l'impacte de la cura dels problemes estètics que acompanyen a la malaltia sobre la qualitat de vida dels pacients. L'objectiu és la millor integració social de col·lectius vulnerables, millorant aspectes estètics i d'imatge per a reduir l'estigmatització que els impedeix en molts casos trobar treball. També va dirigit a col·lectius que es troben hospitalitzats i que pateixen situacions de soledat no desitjada.
 
Una vegada finalitzat el recorregut, Miguel Mínguez ha mantingut una trobada amb els 40 joves investigadors.

Sis milions d'euros

 
En aquest context, *Fisabio ha rebut al voltant de sis milions d'euros de la Generalitat Valenciana, els quals s'han dividit en tres subprogrames. Una secció d'ocupació verda, amb un import total de 500.000 euros per a contractar 17 persones; una altra d'ocupació digital, amb 2 milions d'euros per a 63 noves incorporacions; i una tercera, d'ocupació en general, amb una subvenció de 3 milions d'euros de subvenció que oferirà treball a 99 persones.
 
Les ocupacions verdes col·laboren amb la preservació i restauració del medi ambient, i les ocupacions digitals són posats que fomenten *eSkills conforme al Marc Europeu de Competències Digitals.
 
*EPRIEX està dins del programa Inversió 1 «Ocupació Jove» de la *Generali-*tat Valenciana, que al mateix temps és objecte de finançament mitjançant Fons Europeus de Recuperació («*Next *Generation EU»)
 

Àrees de treball

 
Cadascuna de les àrees de treball contempla la necessitat d'incorporar perfils professionals específics en nous àmbits com la sostenibilitat, amb el desenvolupament de línies d'investigació i innovació en cirurgia i amb aplicabilitat a la resta d'espais de l'hospital que milloren la qualitat dels processos, i amb això reduïsquen l'impacte mediambiental que els centres sanitaris produeixen.
 
Unes altres de les línies d'investigació dels grups experts a les quals s'incorporen les noves contractacions són el desenvolupament de noves alternatives terapèutiques per al tractament del *glioblastoma, un tipus de càncer agressiu que es genera en el cervell o la medul·la espinal; o el disseny de nous experiments amb tractaments clàssics de radioteràpia i quimioteràpia.
 
foto grupal amb els joves EPRIEX
 
Així mateix, es formaran en labors d'investigació en grups com el de suport al duel perinatal; també en l'àmbit de la mediació familiar en moments de crisis davant problemes de salut d'algun dels integrants; o en anàlisi i tractament de dades en l'àrea de salut mental, entre altres.
 
Aquests perfils definiran el desenvolupament de nous llocs de treball per als quals s'han sol·licitat diferents titulacions, com són el Grau Universitari en Biologia, Psicologia, Sociologia, Grau Superior en Tècnic Superior en administració i finances o Grau Superior en Laboratori Clínic i Biomèdic, entre moltes altres.