Slide Elx

NOTÍCIES

Els mediadors interculturals del Centre de Salut Pública d'Elx van realitzar 300 intervencions en 2023

Els mediadors interculturals del Centre de Salut Pública d'Elx van realitzar 300 intervencions en 2023

12/03/2024

Els mediadors interculturals del Centre de Salut Pública d'Elx van realitzar 300 intervencions en 20


•    La Directora General de Salut Pública, Ruth *Usó, ha visitat el Centre de Salut Pública il·licità per a conéixer la iniciativa 
•    Els mediadors han rebut 150 sol·licituds d'intervenció en el que va d'any

Elx (12.03.24). Els mediadors interculturals del Centre de Salut Pública d'Elx van realitzar 300 intervencions en 2023 i ja han rebut 150 sol·licituds d'intervenció en el que va d'any. 

La figura del mediador intercultural existix en els dos departaments de salut de la ciutat d'Elx des de l'any 2022, i s'emmarca dins del programa ‘Salut entre cultures’. Es tracta de persones d'origen migrant, formades rigorosament en l'àmbit sanitari per a poder acompanyar a altres persones migrants i ajudar-los a superar barreres lingüístiques i culturals.

reunió


La directora general de Salut Pública, Ruth *Usó, s'ha interessat a conéixer de primera mà esta iniciativa, durant la seua visita, juntament amb els equips directius dels dos departaments de salut d'Elx, al Centre de Salut Pública d'Elx, dirigit per Rafael Aledo.

Segons ha manifestat la directora general “el paper que exercixen els mediadors és fonamental per a garantir l'accés equitatiu als recursos sanitaris a qualsevol persona, independentment del seu origen o idioma”. De fet, “gràcies a este acompanyament faciliten que hi haja una comunicació fluida entre els professionals sanitaris i estos pacients, la qual cosa els permet detectar les seues necessitats assistencials reals”.

reunió 2


‘Salut entre cultures’ és un equip multidisciplinari de salut pública i migració que des de 2006 forma part de l'Associació per a l'Estudi de les Malalties Infeccioses (*AEEI). La *AEEI va ser creada en 1991 i va ser declarada d'Utilitat Pública en 2003, està associada al Servici de Malalties Infeccioses de l'Hospital Universitari Ramón y Cajal de Madrid.

Des de 2022, el Centre de Salut Pública d'Elx i ‘Salut entre cultures’ han format a 10 persones d'origen migrant en mediació intercultural.

Mediadors experts en Salut Pública

La doctora Miriam Navarro, del Centre de Salut Pública d'Elx i una de les encarregades de la formació dels mediadors ha explicat que l'any 2022, per iniciativa del Centre de Salut Pública d'Elx, es va formar a un grup de mediadors interculturals en la zona. “L'experiència va ser tan positiva que es va repetir en 2023, durant la VIII Edició del Curs de Mediació Intercultural en els Servicis Públics, amb una novetat”, ha indicat.

Com a activitat pionera, el Centre de Salut Pública d'Elx va decidir formar a un nou grup de mediadors i a varis de l'edició anterior en competències de Salut Pública, alguna cosa pioner a Espanya. “Esta formació els ha convertit en companys valuosos durant les actuacions de promoció de la salut, epidemiologia i seguretat alimentària, principalment”, ha assegurat l'especialista.

Col·laborar amb mediadors/as interculturals en tasques de Salut Pública està contribuint a promoure la salut superant barreres, bastint ponts per a integrar a les poblacions migrants a través de la salut. 

D'altra banda, esta nova figura ha propiciat l'establir col·laboracions en projectes d'investigació sobre equitat en salut, que es posaran en marxa pròximament. 

Compartir

Galeria d'imatges

Els mediadors interculturals del Centre de Salut Pública d'Elx van realitzar 300 intervencions en 2023