Slide Elx

NOTÍCIES

L'Hospital General Universitari d'Elx posa en marxa un programa d'hidroteràpia i salut mental per a pacients de l'Hospital de Dia de Psiquiatria

L'Hospital General Universitari d'Elx posa en marxa un programa d'hidroteràpia i salut mental per a pacients de l'Hospital de Dia de Psiquiatria

22/03/2024

L'Hospital General Universitari d'Elx posa en marxa un programa d'hidroteràpia i salut mental per a

•    L'objectiu és millorar la salut física i mental dels pacients, així com augmentar la seua funcionalitat i autonomia
•    La iniciativa es duu a terme de manera conjunta entre la unitat de Salut Mental i l'àrea de Fisioteràpia

Elx (22.03.24). La unitat de Salut Mental i l'àrea de Fisioteràpia de l'Hospital General Universitari d'Elx han posat en marxa un programa d'exercici físic a través de la hidroteràpia per a pacients de l'Hospital de Dia de Psiquiatria.

Esta iniciativa conjunta té com a objectius millorar la salut física i mental dels pacients, augmentar la seua funcionalitat i autonomia, fomentar la interacció social i cohesió grupal, i facilitar l'exposició a noves experiències.

El programa ‘Exercici aquàtic i Salut Mental’ es desenvolupa en la piscina del servici de Rehabilitació de l'hospital i és un dispositiu terapèutic intermedi entre l'hospitalització i el tractament ambulatori, on es realitza un tractament psicoterapèutic fonamentalment grupal, intensiu i integral, amb una duració limitada. 

El programa consistix un tractament psicoterapèutic fonamentalment grupal, intensiu i integral, amb una duració limitada. Està destinat per a pacients adults majors de 18 anys amb trastorn mental greu en règim de dia.

Nuria Maciá, infermera de la unitat de Salut Mental de l'hospital, ha explicat que una dels avantatges de l'Hospital de Dia és el benefici que suposa per al pacient “el fet de romandre en el seu entorn social habitual mentres seguix el tractament indicat, podent integrar els problemes que sorgisquen en el seu entorn dins del pla de tractament”.

Imatge de la piscina i esl pacients


 

Els beneficis de l'exercici físic en la salut són ben coneguts i en els últims anys hi ha hagut un augment progressiu d'articles científics sobre l'impacte de l'exercici físic en la salut mental. Tant és així que l'OMS ho recomana com a tractament complementari en salut mental.

“Alguns autors preferixen l'exercici aquàtic sobre l'exercici en terra, a causa de la capacitat de realitzar exercicis senzills i de baix impacte i l'agradable temperatura de l'aigua. Quant al seu impacte en la salut mental s'han trobat millores en tots els estats mentals, sobretot en depressió”, ha assegurat la infermera.

Beneficis de la hidroteràpia

La teràpia aquàtica o hidroteràpia és un mètode de tractament utilitzat en Fisioteràpia que brinda innombrables beneficis en diferents patologies de l'aparell locomotor, entre ells facilitar el moviment i reduir l'impacte en les articulacions, disminuir el dolor, i aconseguir una relaxació tant física com psíquica del pacient.

Isabel Pertusa, adjunta de l'àrea de Fisioteràpia de l'hospital il·licità, ha manifestat que el sistema múscul-esquelètic respon davant gran varietat de problemes psíquics i emocionals (estrés, ansietat, tristesa crònica, etc.), reflectint-los en tensió muscular i rigidesa articular, “per la qual cosa estes sessions poden ajudar en gran manera a pal·liar o reduir estos efectes i, de manera recíproca, tenen un impacte molt positiu sobre l'estat d'ànim d'estos pacients. Cos i ment són inseparables”, ha indicat.

A més, quan el cos està en immersió l'exercici és de baix impacte i les articulacions treballen sense sofriment. Els beneficis més rellevants del programa per als pacients a nivell múscul-esquelètic són la millora la flexibilitat i la mobilitat, l'enfortiment dels músculs i les articulacions, alleujament del dolor crònic, promou la recuperació de lesions, i millora la postura i l'equilibri.
Quant als beneficis a nivell psíquic i emocional, reduïx l'estrés i l'ansietat, millora l'estat d'ànim i l'autoestima, augmenta l'energia i la vitalitat, facilita la relaxació i el somni reparador, i fomenta la connexió ment-cos.

Les sessions es realitzen una vegada a la setmana. La teràpia té una primera part, duta a terme per l'àrea de Fisioteràpia, en la qual es realitzen moviments i exercicis dins de l'aigua, tant analítics com globals, amb l'objectiu de treballar tant la mobilitat i la força com l'equilibri, amb una duració de 30 minuts. 

La resta de la sessió la desenvolupen professionals de Salut Mental els qui preparen alguna activitat lúdica, com a jocs en grup tipus *básquet, la cerca del tresor, etc. Estes activitats, a més, es realitzen sempre dins d'un ambient animat i distés ambientat amb música.

Les sessions estan tenint molt bon acolliment entre pacients i professionals pel que es projecta a llarg termini que l'activitat es realitze en un entorn natural i extern a l'hospital per a treballar un altre tipus de capacitats com el maneig de transport públic, habilitats socials, gestió dels diners, etc.

Les professionals encarregades de dur a terme el programa són una fisioterapeuta, una terapeuta ocupacional, una infermera especialista en Salut Mental i una tècnica en cures auxiliars d'Infermeria. 

Compartir

Galeria d'imatges

L'Hospital General Universitari d'Elx posa en marxa un programa d'hidroteràpia i salut mental per a pacients de l'Hospital de Dia de Psiquiatria