Notícies

L'Hospital General Universitari d'Elx elabora una guia per a pacients amb disfàgia i els seus cuidadors

12/12/2023

L'Hospital General Universitari d'Elx elabora una guia per a pacients amb disfàgia i els seus cuidad

  • La guia ‘Viure amb disfàgia després d'un *ictus’ s'ha presentat hui en la jornada celebrada a l'hospital pel Dia Mundial de la patologia 
  • L'acte ha reunit a més d'un centenar de persones entre professionals, pacients, familiars i cuidadors 

Elx (12.12.23). L'Hospital General Universitari d'Elx ha presentat la guia per a pacients i cuidadors ‘Viure amb disfàgia després d'un ictus’ en una jornada celebrada hui amb motiu de la commemoració del dia mundial de la patologia.

inauguració de la jornada



Es tracta d'una guia de gran utilitat si es té en compte que en el departament de salut de l'hospital il·licità la disfàgia afecta a quasi un 10% de la població.


La disfàgia és la sensació de dificultat de pas de l'aliment des de la boca fins a l'estómac. Qualsevol anomalia en qualsevol de les fases de la deglució pot ocasionar disfàgia. La deglució és una funció fonamental per a la nutrició.


És per això que una alteració en la deglució pot tindre gran impacte en el desenvolupament i en la qualitat de vida, i pot arribar a ser responsable de conseqüències nutricionals o complicacions greus com el pas de l'aliment a la via respiratòria. Cosa que és el mateix que unisca *broncoaspiración que ocasiona freqüents infeccions respiratòries i pneumònies, amb conseqüències molt greus per a la salut. 

primera taula


 

Este problema, que impacta a aproximadament a 2 milions de persones a Espanya, es fa més prevalent amb l'edat, afectant entre un 10 i un 30% de les persones majors de 65 anys, segons la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició.


Els pacients amb malalties neurodegeneratives, malalties cerebrovasculars i els ancians fràgils, constituïxen els col·lectius més vulnerables per a patir disfàgia.

inauguració

Existixen dades sobre disfàgia orofaríngia en diferents malalties neurològiques podent afectar el 30% dels pacients que han patit un accident cerebrovascular, al 52–82% dels afectats de malaltia de Parkinson, al 60% com a símptoma inicial d'una malaltia lateral amiotròfica (ELA), al 40% dels pacients amb miastènia greu, al 44% de les esclerosis múltiples, fins al 84% dels pacients amb malaltia d'Alzheimer i al 25–42% després d'un traumatisme cranioencefàlic.


Jornada

En este context, l'hospital ha organitzat una jornada especial amb la finalitat d'abordar esta condició des de múltiples perspectives. En este esdeveniment, s'han donat cita representants de diverses associacions d'afectats, la qual cosa subratlla la importància i l'interés generat per la presentació de la guia i els avanços en el tractament de la disfàgia. 

La jornada ha començat amb la presentació de la guia ‘Viure amb disfàgia després d'un *ictus’, de la mà de la doctora *Evangelina Boix, responsable de servici d'Endocrinologia, i Mercedes Navarro, infermera especialitzada en hospitalització en Neurologia.

A més, Mercedes Navarro ha anunciat que en breu es començarà a col·laborar amb un equip d'investigadors del sector especialitzat de l'enginyeria mecànica i la tecnologia avançada de materials, amb l'objectiu de desenvolupar un dispositiu innovador, destinat a reduir el risc d'ennuegada durant els menjars en pacients que patixen de disfàgia.

En la guia s'aporta informació al pacient sobre: la deglució, què és la disfàgia?, tipus de disfàgia, principals signes de la disfàgia, complicacions més freqüents i valoració nutricional i de l'estat d'hidratació.

D'altra banda també es recullen les bones pràctiques durant l'alimentació, informació sobre productes de suport durant l'alimentació, tractament de la disfàgia orofaríngia, recomanacions d'exercicis, mètodes d'alimentació alternatius (nutrició artificial), i finalment s'aporta un menú i receptes.

Demostració pràctica

La jornada ha comptat també amb els responsables del Cicle Formatiu d'Hostaleria  de l'IES *Cap de *Aljub de Santa Pola. Així, en un esdeveniment pràctic, el docent Joaquín *Caro *Sánchezha realitzat una demostració en viu de texturització d'aliments i adaptació de receptes a pacients amb disfàgia, enfocant-se en plats nadalencs, al costat de Keila Pérez Mira, dietista del mateix centre. 

demostració


 

Després de la demostració Magdalena Martínez Aparicio, infermera educadora del servici d'Endocrinologia i Beatriz Villacampa Crespo, farmacèutica d'Atenció Primària, han donat una ponència als assistents en la qual han destacat el paper crucial de les infermeres i infermers en la detecció precoç de la disfàgia i la prevenció de les seues complicacions.

demostració


 

Per a finalitzar, Paloma *Terrés Martínez, logopeda de l'Associació Parkinson Elx, ha oferit una sessió pràctica amb exercicis destinats a millorar la deglució dels pacients.

plats preparats


 

Este esdeveniment reflectix el compromís de l'Hospital General Universitari d'Elx amb la salut integral de la comunitat, abordant temes de rellevància i oferint un espai d'aprenentatge i col·laboració entre els pacients, familiars i professionals de diverses àrees.
 

Compartir

Galeria d'imatges

L'Hospital General Universitari d'Elx elabora una guia per a pacients amb disfàgia i els seus cuidadors